
RØROS. Røros-naturen og Røros-folket gir hvert rom på Erzscheidergården Hotel sitt særpreg. Antikke møbler, gamle bruksgjenstander og fortidens tømmervegger er kommet til heder og verdighet igjen, kombinert med moderne løsninger. Flere av de faste gjestene har sitt favorittrom – og vi har funnet vårt, vi også.

ERZSCHEIDERGÅRDEN HOTEL PÅ RØROS. Det er få hoteller hvor vinduskarmen er det flotteste stedet å oppholde seg. Vinduskarmen på Erzscheidergården Hotel i Kjerkgata på Røros er et slikt sted. På bare noen få armlengders avstand, der utenfor vinduet, reiser Norges vakreste kirke seg stolt mot himmelen. Bergstadens Ziir, også kalt Fjellets katedral, er en hellig oase midt i en hektisk turistby.
Spell-Olaveien 6, N-7374 Røros
Telefon: + 47 72 41 11 94
E-post: post@erzscheidergaarden.no
Web: www.erzscheidergaarden.no
DE HISTORISKE HOTEL & SPISESTEDER er en samling av sjarmerende restauranter og hoteller i Norge. Her finner du herregårder, herskapshus, trehotell i sveitser- og jugendstil og mye mye mer.

Bergstadens Ziir er Norges femte største kirkebygg og regnes blant de ti viktigste kirkebyggene i landet etter reformasjonen.
Over inngangsdøra til kirken står det: «Til Guds Ære og Bergstadens Ziir». Ziir betyr pryd og har gitt kirken dets tilnavn. Kirken ble innviet 15. august 1784 og er blant annet kjent for å være med i NRKs adventsserie Jul i Blåfjell fra noen år tilbake.
Og på Røros kirkegård, der finner vi ro ved forfatteren Johan Falkberget gravsted. Han som er kjent som «bergarbeidernes forfatter», og levde selv et slitsomt liv her på Røros.
LES MER. Værtshuset Røros - en ekte smaksoase
Johan Falkberget begynte sin yrkeskarriere som gruvearbeider, og mange av hans romaner skildrer arbeidere og arbeidsvilkår i gruvesamfunnet på Røros. Gjennombruddet hans kom med romanen Den fjerde nattevakt (1923), en historisk roman med handling lagt til første halvdel av 1800-tallet. I Christianus Sextus-syklusen er handlingen lagt til 1720-årene, og gruvedriften er også her et sentralt motiv.
LES MER: Inger - dronninga av Aasgaardsvolden
Som 60-åring sa Johan Falkberget: «Jeg er bergmannen. Jeg er det av vesen, av følelse, – min diktning, min forskning er bergmannens og mitt syn på alt. Når man er runnet av en 300-årig bergmannsslekt, er det nokså naturlig.»

Erzscheidergården Hotel med sine gylne jordfarger er svøpt inn i levende lys og vakre møbler, vel vitende om at det er like vakkert og staselig her som i kirken Bergstadens Ziir. Et sted med skikkelig dose sjarme, er det.
Malmskilleren, Erzscheideren, har gitt hotellet sitt navn. Bergverksdrift la grunnlaget for bergstaden Røros, og både byen og områdene rundt har mange spor etter 333 år med gruvedrift. Røros er et verdensarvsted, med enestående kulturell verdi.
LES MER: Kaffestuggu - det romantiske spisestedet
Erzscheidergården, med røtter tilbake til 1600-tallet, er en del av denne historien. Flere av bygningene er til og med fredet. Denne unike arven betyr mye for de som jobber på hotellet, og det merke vi også, vi som er gjester.

Røros-naturen og Røros-folket gir hvert rom sitt særpreg. Antikke møbler, gamle bruksgjenstander og fortidens tømmervegger er kommet til heder og verdighet igjen, kombinert med moderne løsninger. Flere av de faste gjestene har sitt favorittrom – og vi har funnet vårt, vi også.
Erzscheidergården har vært overnattingssted siden 1945, men har siden 1996 vært eid og drevet av Elin Norvik. Hun har drevet familiehotellet sammen med samboeren Trygve Larsen og sin sønn og svigerdatter, Frank og Anna Norvik, fram til 2013. Hotellet drives i dag av Røros Hotell.
LES MER: Kjærlighetsdramaet i kirketårnet
Hotellet har 24 rom med overnattingskapasitet til 54 personer og er hotellet for oss som er ute etter noe mer personlig og særegent enn det et større hotell kan tilby.

Hotellets konferanseavdeling er lagt til rette for gode møter mellom mennesker. Skal du på møte, kurs eller konferanse er teknisk utstyr av topp klasse en selvfølge. Men ofte trenger vi noe mer for å få best mulig utbytte av timene vi skal tilbringe her.
Utsikten ut over Bergstaden Røros, skifervegg med el-peis og antikke møbler med sjel, gjør konferanselokalene både varme og personlige

Frokosten på Erzscheidergården er blitt nærmest verdensberømt på Røros og langt ut over Norges grenser, og det er hotellet stolte av. Om morgenen fyller duften av nystekte brød, rundstykker og vafler den koselige spisesalen. Her kan vi forsyne oss med nylagde salater, sild, godt kjøttpålegg, egg, ost, honning og hjemmelaget syltetøy, før vi begir oss ut for å oppleve alt det Røros har å by på.
LES MER: Smakfulle Galavolden
I peisestua finner vi alltid nytrukket kaffe og te og hjemmebakte kaker og kjeks. Og skulle vi få lyst på en konjakk til kaffen eller noe annet godt i glasset, har hotellet alle rettigheter.

Elins Erzscheiderkjeks
Lyst til å ta med en smak av Erzscheidergården hjem? Prøv oppskriften på Elins supergode kjeks!
500 g Rørossmør
600 g sukker
2 egg
6 ts vaniljesukker
4 ts bakepulver
450 g hvetemel
450 g potetmel
Slik går du frem: Rør smør og sukker hvitt. Tilsett resten og arbeid deigen godt sammen. Trill små boller og sett dem på ei stekeplate. Stekes i ca 10 minutter på 180 grader.
.jpg)
Røros er selve lokalmathovedstaden, og på kafeene og restaurantene nyter vi velsmakende kokekunst med Rørosrøtter. Vi går bare noen få meter ned til Vertshuset Røros om vi ønsker en bedre middag etter en innholdsrik dag i Bergstaden.
LES MER: Superkokken Mikael var "kongen" av Røros
Kaffestuggu serverer gode smørbrød og kaffe på dagtid, og en kveldsmeny med utspring i lokale råvarer.

Vi tar oss selvfølgelig tid til å oppleve eventyrlige Røros mens vi er her. Rørosmuseet, Olavsgruva og en byvandring med guide er populære opplevelser. Røros er også kjent for sine mange kunsthåndverkere, særpregede butikker og urbane kafékultur. Vi blir også fristet av spesielle opplevelser som hundekjøring og hesteridning og opplevelser som gir oss innblikk i sørsamisk levemåte.
TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: ERZSCHEIDERGÅRDEN HOTEL OG REISEKICK.